неделя, 19 октомври 2014 г.

USD/JPY: корекция или обръщане на тренда?

Двойката USD/JPY за втора поредна седмица продължава спада си от върха на 110 йени. В сряда цената пропадна до фигурата 105 - разпродажбата беше предизвикана от негативните новини от Щатите и ръста на търсенето на защитни активи.
Икономическият календар за следващата седмица отново не е изпъстрен със значими събития, но все пак си струва да се обърне внимание на данните за японската външна търговия за септември. Напомням, че августовският търговски дефицит мъничко се сви, но все пак си остава много впечатляващ. Въпросът си остава актуален: действително ли слабата йена позволява да се увеличи експортът и да се увеличи ръстът на икономиката?
Трейдърите, очевидно, вече не вярват в продължението на ралито след двуседмичния спад. Трябва да отбележим, обаче, че нивото от 150 йени може да окаже на цената временна подкрепа. Тук се разполага 50% Фибоначи от ралито през юли-септември и максимумът от 2013 година. От друта страна до препродаденост на пазара още е рано да се говори, поради което една нова негативна новина от Щатите с лекота ще придвижи двойката още по-надолу, към нивата от 104,50 (а защо не и до 103,30), което се явява следващото фибо ниво.
Към момента по-скоро очаквам оформяне на ценови коридор между нивата 103,30 - 110,00, без перспективи за пробив на горното ниво, още повече, че ЯЦБ заяви преди около месец, че ще се намеси едва след достигане на 110,00.

Няма коментари:

Публикуване на коментар