сряда, 8 октомври 2014 г.

Йената расте, тъй като инвеститорите загубиха апетит за риск

Стойността на йената се покачва, тъй като инвеститорите не искат да поемат рискове, научавайки за спада в промишленото производство на Германия и намаления прогнозен растеж на световната икономика след доклада на МВФ.
Доларът се понижи срещу йената в азиатската търговия в сряда, като падна до триседмично дъно до 107.76, докато еврото падна до 136.50 йени до месечно дъно.
Обемът на промишленото производство в Германия през август падна с 4 на сто в сравнение с юли, според Министерството на икономиката, при прогнозиран спад от 1,5 процента. Международният валутен фонд във вторник за трети път тази година понижи прогнозата за растеж на световната икономика, вземайки предвид слабото представяне на най-големите страни в еврозоната, Япония и най-големите развиващи се страни като Бразилия.
В същото време, управителят на централната банка на Япония Харухико Курода потвърди оптимистичните перспективи за икономиката и заяви, че необходимост от разширяване на програма за насърчаване на централната банка няма.
Доходността по 10-годишните държавни облигации падна до 2,337%, доближавайки се до отбелязаното през август 14-месечно дъно от 2,303%. Този индикатор се влияе значително от двойката долар/йена.
Индексът на долара спрямо кошницата от шест основни валути се повиши с 0.21% до 85.852, докато еврото падна с 0.29 на сто до $ 1,2631. Слабият икономически растеж в еврозоната и Япония, както и липсата на инфлационен натиск в глобалната икономика означава, че Фед може да не бърза да повишава лихвените проценти. Това бе потвърдено във вторник ръководителят на Федералната резервна банка на Минеаполис, Нараян Кочерлакот, който каза, че Фед трябва да почака, въпреки спада на безработицата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар