вторник, 28 октомври 2014 г.

Търговски стратегии - Скалпинг (част 1)

Скалпинг: Малката печалба не е лишена от смисъл

Скалпингът е търговска стратегия, която е основана на фиксиране на печалбата по позиция при неголямо изменение на цената. Сделката обикновено се затваря скоро след отварянето й, в момента, в който е започнала да носи приход. Но тук трейдърът трябва да има ясна стратегия за изход от пазара, тъй като една по-голяма загуба може да анулира печалбата от множество доходни сделки. За да може стратегията да бъде ефективна, са необходими подходящите търговски инструменти, а именно: котировки на валутите в реално време, брокер, който осигурява пряк достъп до пазара и ресурс за отваряне на много позиции.
Стратегията "скалпинг" е основана на предположението, че всяко движение трябва да бъде завършено, или с други думи, че за непродължително време цената се движи в желаната посока, но по-нататъшната посока е неизвестна. Някои движения продължават в същата посока, а други се обръщат.
Скалперът се стреми да фиксира печалбата по максимално възможен брой минимално доходни сделки. Противоположният подход предполага увеличаване на размера на печалившите позиции и игнориране на малките. Скалперът, обаче, достига своята цел при увеличаване на броя на сделките, за сметка на печалбата.
Нерядко дългосрочният трейдър се оказва "на плюс", даже и ако печаливши са по-малко от половината от отворените позиции, стига печалбата значително да надвишава загубата. При скалпинга броят на печалившите сделки трябва значително да надвишава броя на губещите, като общата печалба трябва да превишава загубата.
Основни изходни условия за скалпинг:
- колкото по-малка е склонноста към риск, толкова по-добре. Кратката продължителност на стоене на пазара намалява вероятността да се сблъскаме с неблагоприятно събитие.
- търговия при ниска волатилност. Наличието на висока волатилност предполага по-голям дисбаланс между търсенето и предлагането. Поради тази причина едно движение по-лесно постига промяна с няколко пипса, отколкото по-продължителна вълна.
- малките колебания в цената се случват по-често. Дори в условията на спокоен пазар винаги има неголеми колебания в курсовете, от които скалперът може да се възползва.

Няма коментари:

Публикуване на коментар