петък, 31 октомври 2014 г.

Търговски стратегии - Система на Мартингейл (част 1)

Форекс стратегията, основана на метода на Мартингейл, е интересна с това, че при правилното й провеждане гарантира почти 100% вероятност за получаване на печалба. Недостатъкът на метода е условието за наличие на голям депозит.
За първи път методът се използва в казиното за печалба на рулетка. Но методът на Мартингейл е приложим и в трейдинга. Същността на метода е проста - започва се с минимална ставка (при рулетката) или лот (в трейдинга), като при загуба увеличаваме ставката толкова, че да се компенсира загубата и да се получи печалба. В случай на печалба отново започваме с минимална ставка (обем на позиция).
Ако и втората ставка загуби, трябва да се увеличи следващата ставка до размер, който позволява да се отиграят (компенсират) всички предшестващи загуби. И така до момента, в който ще получим печалба (след това отново започваме с малките ставки), или загубим всички пари. Да, главният недостатък на метода на Мартингейл е рискът да се изгуби целият депозит, непрекъснато увеличавайки ставката и получавайки печалба във вид на неголям процент от целия депозит.
Както споменах, методът може да се използва не само в играта на рулетка, но и във Форекс. Първо, валутите никога не се обезценяват напълно, което ни дава известно предимство. Второ, сключвайки сделки по тренда, стратегията "Мартингейл" ни позволява да изчакваме откатите, за да спечелим. Трето, дори и да имаме отворена позиция против тренда, започвайки с минимален лот може също да се изчака откат и да се получи печалба. Разбира се, идеалният вариант е да се отварят позиции по тренда или в консолидация.
Как изглежда това на практика? Например, трейдърът е определил, че трендът е възходящ и отваря дълга позиция от 0,01 лот. Take Profit и Stop Loss са сложени на 30 пункта. Цената отива надолу и е сработил Stop Loss. Трейдърът, обаче, предварително е задал отложен ордер за покупка с 0,02 лота. Take Profit и Stop Loss са същите, т.е. по първата сделка имаме загуба, която се компенсира с печалбата от втората.

(Продължение по темата ще има в следващата статия).

Няма коментари:

Публикуване на коментар