сряда, 29 октомври 2014 г.

Търговски стратегии - Скалпинг (част 2)

Основен стил за провеждане на сделка

В класическото разбиране скалперът извършва от 5-10, до стотици сделки за ден. Най-често скалперите използват минутна графика. Толкова малък времеви период позволява да се наблюдава движението на цената максимално близо до реалното време. Електронни системи като Nasdaq Level II, TotalView и (или) Times and Sales дават на трейдъра актуална информация за състоянието на пазара и са неотменна част от скалпинга. Доколкото автоматичното безотложно изпълнение на ордерите е решаващ фактор за успеха на скалпера, трейдърите-спекуланти предпочитат да работят с брокери, които предоставят пряк достъп до пазара.

Допълнителна стратегия

Ако трейдърът разчита само на графики с по-дълъг времеви период, то скалпингът може да се използва само като допэлнителна стратегия. Начините са няколко. Най-очевидният ще бъде използване на дадената стратегия при движение на цената в по-тесен диапазон. Ако дългосрочната графика не показва явен тренд, то преминаването на по-къс времеви период позволява да се определят по-отчетливи и пригодни за търговия трендове. Точно в този случай трейдърът може да прибегне до скалпинг.
Още един начин за използване на скалпинга за дългосрочни сделки е така нареченият "принцип на чадъра". Този подход позволява на трейдъра да подобри базовата стойност на актива и да максимизира печалбата. Такива сделки се правят по следния начин:
- Трейдърът отваря позиция, опирайки се на дългосрочна графика.
- В зависимост от развитието на ситуацията на графика с по-малък времеви период се определят нови сетъпи, посоката на които съвпада с основната сделка. Според тях трейдърът отваря и затваря позиции на принципа на скалпинга.
За скалпинг може да се използва практически всяка търговска система. От тази гледна точка скалпингът се разглежда като начин за управление на риска.
Като цуло всяка една сделка може да се направи спекулативна, ако се приложи отношение на риска към печалбата 1:1. Това означава, че размерът на печалбата трябва да съвпада с величината на стопа. Например, ако трейдърът отвори спекулативна сделка на ниво 20 долара, а първоначалният стоп е сложен на 19,90 долара (т.е. рискът е в размер на 10 цента), то на ниво 20,10 долара ще бъде достигнато съотношение на риска към печалбата 1:1.
По принципа на скалпинга могат да се отварят както краткосрочни, така и дългосрочни сделки. Това се прави при пробиви, както и при условия на диапазонна търговия. Много традиционни графични модели, като "чаша с ръка" или триъгълници са доста подходящи за скалпинг. Това се отнася и за техническите индикатори, ако по време на търговията трейдърът се ръководи от тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар