петък, 10 октомври 2014 г.

Главата на МВФ е готова да изпълни "гюбек", ако Конгресът на САЩ одобри реформата на фонда

Главата на МВФ Кристин Лагард е готова да направи много, за да постигне одобрение на реформите на МВФ от страна на Конгреса на САЩ.
По нейните думи, Лагард даже е готова да изпълни "гюбек", ако щатските законодатели одобрят реформата.
Междувременно опитите да се прокарат в Конгреса реформите на фонда, одобрени от лидерите на страните на Г20 още през 2010 г., до този момент не се увенчаха с успех.
През 2010 в Сеул лидерите на Г20 се договориха за преразглеждане на квотите в МВФ в полза на развиващите се страни. При това се предполагаше, че към януари 2013 г. ще се разработи нова формула за разпределение на квотите, а към януари 2014 г. да се проведе 15-тото преразглеждане на квотите.
Само че това не може да се постигне без ратификация от болшинството от страните-членки на 14-тото преразглеждане на квотите, която трябваше да бъде извършена още през 2012 г.
В резултат от 14-тото преразглеждане на квотите, общият им размер трябва да бъде увеличен двойно - от 238,4 млрд. SDR* до 476,8 млрд. SDR, освен това, повече от 6% от квотите се планира да се преразпределят от развитите страни към развиващите се.
В резултат Китай трябва да стане страната - член на МВФ с трета по размер квота, а Бразилия, Индия, Китай и Русия да влязат в десетката на най-големите акционери на фонда.
Сащ имат квота от SDR 17,69% и 16,75% гласа, което им осигурява правото на вето по отношение на ключовите решения на фонда, които изискват 85% от гласовете.
Вчера Лагард нарече съгласуваните през 2010 г. реформи на МВФ "неотложен въпрос".
"Всички знаят, че към настоящия момент този въпрос се намира в задънена улица заради американския Конгрес", - отбеляза тя.




----------------------------------------
*SDR - стойността на SDR се определя чрез сумиране на стойността на щатския долар, спрямо кошницата от основни валути (щатски долар, евро, японска йена и британска лира). Стойността на SDR се изчислява ежедневно (с изключение на празниците на МВФ), а кошницата се преразглежда и преизчислява веднъж на 5 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар