неделя, 19 октомври 2014 г.

EUR/USD: Еврозоната може да напомни за себе си

Двойката EUR/USD продължи корекцията си нагоре. Еврото успя да възстанови 23.6% Фибоначи от спада през май-октомври до $1.2850. Единната валута се търгува в краткосрочен възходящ канал. Задържане над $1.2850 ще отвори път към $1.2900 и $1.3000. Подкрепата на канала се намира в областта$1.2665/85. Следват нивата $1.2600 и $1.2570. Картината остава позитивна, докато двойката се търгува над $1.2750 - предишните минимуми от 2014 г.
Европейската валута успя да се покачи за сметка на леко отслабения долар от една страна, и отсъствието на агресивни коментари от ЕЦБ, от друга. В същото време проблемите на Еврозоната стават все по-сериозни и в близко време могат отново да привлекат вниманието на пазара, което до този момент беше приковано към САЩ. През изминалата седмица се осъществи мащабна разпродажба на акции на периферните държави, като доходността по гръцките облигации скочи почти до 9%, а Испания не успя да привлече достатъчно инвеститори на дълговия аукцион. Най-голяма тревога предизвикват много ниските данни от Германия.
През следващата седмица в центъра на вниманието ще бъдат данните за европейските индекси PMI за октомври в четвъртък и срещите на върха в четвъртък и петък. Въпреки, че EUR/USD има известен потенциал за укрепване, негативните данни ще ограничат възхода на двойката. Особено важно е нивото $1.2850. Според мен за средносрочна търговия най-удачна е стратегията за продажба при покачване. Трябва да се отбележи, че данните от Америка като цяло са по-добри от тези на Еврозоната, поради което на ЕЦБ ще й се наложи в крайна сметка да предприеме някакви действия, за да помогне на икономиките от региона. През следващата седмица не се очакват важни решения от страна на Централните банки, което може да доведе до консолидация на курса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар