събота, 25 октомври 2014 г.

Търговски стратегии - "пирамидинг"

В поредица от статии ще публикувам стратегии за търговия на валутния пазар Forex, които са ми се сторили интересни.

Стратегията "пирамидинг"

При търговията на валутния пазар понякога е доста сложно да се определи трендът, но все пак, когато това се случи, на трейдъра му се иска да вземе всичко от пазара. С цел да се увеличи максимално печалбата от отворената позиция, се използва стратегията, която се нарича "пирамидинг". Тази стратегия намира своето предназначение в увеличаването на обема да доходните сделки. Ако се сравни пирамидингът, да речем, със стратегията "Мартингейл", то тук разликата е в това, че в пирамидинга всяка последваща сделка се отваря само по посока на съществуващия тренд, с което се увеличава обемът на отворените в дадения момент позиции по конкретния валутен инструмент.
Например, имате печаливша позиция по валутния инструмент евро/долар с обем 1 лот,  но наличният ви депозит позволява отварянето на още един ордер със същия обем и, разбира се, вие го отваряте. Само че на пръв поглед на хартия всичко изглежда доста  просто, което не може да се каже за практиката, тъй като възниква редица съпътстващи въпроси, които трябва да се решат.

Особености на стратегията "пирамидинг"

Като начало е необходимо правилно да се направи разчетът на първоначалната операция: сделката трябва не само да издържи големината на корекцията, но и да позволи да се отворят най-малко още две позиции. Да разгледаме следния пример: Имате сметка от 5000 долара и ливъридж 1:100. По логика, можете да отворите операция, чийто обем е равен на 4 лота, следователно първата ви позиция не трябва да надвишава един лот.
Другото, за което не бива да се забравя, е изборът на работен тайм-фрейм - именно на него се осланят повечето участници на пазара при определянето на
стоп-лос. В представената ситуация откатът не трябва да бъде повече от 50 базисни пункта.
Освен това, не по-маловажно в стратегията "пирамидинг" е конкретното място за вход в пазара. Ясно е, че първата сделка се отваря веднага при формиране на достатъчно силен тренд, а какво става с останалите? Добавянето на останалите позиции се осъществява, когато на пазара се наблюдават откати против съответния тренд. Такъв вход в пазара се счита за приемлив вариант, тъй като точно така печалбата се увеличава максимално.
Но вариантите за вход в пазара могат да бъдат няколко. Някои предпочитат на границите на ценовия канал да поставят buy limit или sell-limit — отложени ордери, които зависят от посоката на тенденцията. Други предпочитат да следят стойностите в ръчен режим (както и аз) - тогава отварянето се осъществява в този момент, когато доходността по първоначалния ордер след понижение започва отново да расте.
Пирамидингът е вариант за доста печаливш трейдинг. Той дава възможност максимално да се използва достъпната по сметката сума и, което го прави особено привлекателен, притежава по-малък риск от други стратегии, като скалпинга, например.

Няма коментари:

Публикуване на коментар