петък, 10 октомври 2014 г.

Златото поевтинява, но отслабващият долар поддържа търсенето

В петък цената на златото падна, но все още получава подкрепа, тъй като намалените очаквания за по-скорошно увеличаване на лихвените проценти от FED продължават да оказват натиск върху американския долар. В подразделението Comex на ню-йоркската фондова борса златото с доставка през декември се търгува на ниво $1222,80 за тройунция през европейската сутрешна сесия, падайки с 0,20%.
В четвъртък стойността на декемврийските договори се повиши с 1,60% до $1225,3 за тройунция.
Най-вероятно фючърсите ще намерят подкрепа на $1205,10, минимумът от сряда, и съпротива на $1234,00, максимумът от четвъртък.
В четвъртък цените на златото се повишиха до двуседмичен връх, след като протоколите от заседанието на FED на 16-17 септември показаха, че редица членове на комитета смятат, че съществуващите формулировки вкарват в заблуждение относно сроковете за вдигане на лихвите, а ръстът на лихвите по заемите трябва да бъде обвързан с успехите на американската икономика.
Протоколите също показаха, че централната банка на САЩ е намалила прогнозата за икономическия ръст заради силния долар и опасенията по повод на слабостта на световната икономика.
Очакванията за ръст на лихвите по заемите се отразиха негативно на търсенето на златото, тъй като скъпоценният метал се опитва да се конкурира с доходността на активите, които поскъпват при повишаване на лихвите.
Златото, в качеството си на актив убежище получи подкрепа след като във вторник МВФ намали прогнозите си за световния икономически ръст за трети път тази година и предупреди, че мъзстановяването на икономиката оостава слабо и неравномерно.
На Comex среброто с доставка през декември се понижи с 0,66% до $17,298 за тройунция, а декемврийските договори за мед поевтиняха с 0,86% и се търгуваха на ниво $3,004 за фунт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар