четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Отслабването на долара има корекционен характер и няма да продължи дълго

Публикуваният на 8 октомври протокол от последното заседание на FOMC като цяло беше възприет правилно от пазара. Тогава членовете на Комитета изразиха безпокойство относно високия курс на долара, създаващ трудност за експортните отрасли, както и от недодастъчния темп на ръст на инфлацията. пазарът реагира сравнително правилно - започна да се реализира дългоочакваната корекция, за което тласък дадоха неблагоприятните икономически данни от САЩ.
Разбира се, последващото корекционно движение не бива да се обяснява само с лошите данни, още повече, че това движение се формира от една-две седмици. Този процес вероятно е подготовка към заседанието на FOMC, което ще се състои на 29.10.2014, на което ще се вземе окончателно решение относно QE3*. Пазарът реагира както си трябва - с паника, тъй като няма никакво основание да се отказ от тази политика.
Нито икономиката на САЩ, нито икономиките на групата от развити страни не показва обещаните признаци за възстановяване. Спорадичните проблясъци, които се получават ту тук, ту там за последните няколко години, са били изключително следствие от увеличаване на темповете на ръста на дълга, който позволява донякъде да се повиши потреблението до предкризисно ниво. Реалното производство, обаче, е в стагнация и доколкото мерките за стимулиране ще бъдат завършени, икономиката на САЩ отново ще започне движение към рецесия, доколкото отказът от генериране на нов дълг автоматично ще занули БВП (забележете, че през 2013 САЩ имат 17 трлн. дълг и 17 трлн. БВП).
Към момента отслабването на долара има корекционен характер. Структурните проблеми на Еврозоната не са изчезнали, а динамиката на промишленото производство и деловите очаквания носи явно негативен характер. Същевременно стартът на мащабното стимулиране е съвсем близък. Играчите се възползват от корекцията, за да могат отново, от по-изгодни нива, да започнат да купуват долари.


------------------------------
*QE3 (количествени улеснения) - Нетрадиционна парична политика, използвана от централните банки, за да стимулира икономиката, когато стандартната монетарна политика е станала неефективна. Централната банка прилага количествени улеснения чрез закупуване на определени количества на финансови активи от търговските банки и други частни институции, като по този начин повишава цените на тези финансови активи и намалява тяхната доходност, като същевременно увеличава паричната база. Това се различава от по-обичайната политика за закупуване или продажба на краткосрочни държавни облигации, с цел запазване на междубанковите лихвени проценти на определена целева стойност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар