вторник, 4 август 2015 г.

Бивш трейдър от UBS и Citi беше осъден на 14 г. затвор за манипулиране на LIBOR

Съд в Лондон призна бившия трейдър на UBS AG и Citigroup Inc Том Хейз за виновен в манипулиране на LIBOR. Хейз е осъден на 14 г. затвор.
Както пише The Wall Street Journal, 35-годишният трейдър, британски гражданин, стана първият човек, който стана обект на съдебно преследване за мошенически операции с LIBOR.
Съдът призна Хейз за виновен по всички осем пункта от обвинителния акт, отбелязва ВВС.
В периода, обект на съдебното производство - от 2006 до септември 2010 г., Хейз е работил в Токио, първо в офис на UBS, а после в Citi.
Обвинението твърдяло, че Хейз е оглавявал международна мрежа от 25 трейдъра и брокера от минимум 10 компании, които манипулирали LIBOR в глобален мащаб. В отношенията си с тези хора той е използвал подкуп, лъжа, заплахи, за да се осигури влияние над лихвените проценти, които са в основата на финансови договори за над $350 трлн.
Бившият трейдър е признал вината си. Защитата, обаче, е помолила да се вземе под внимание, че в разглеждания период практиката за манипулиране на LIBOR е била разпространена. Също така, адвокатите подчертаха, че ръководствата на банките са знаели, а в някои случаи и поощрявали валутните манипулации.
Властите от редица страни вече глобиха банки и брокерски компании с $9 млрд. във връзка с опитите да се манипулира LIBOR, в това число UBS - с $1,5 млрд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар