вторник, 18 август 2015 г.

Гърция продава 14 регионални аерогари

Съветът за икономическа политика на Гърция одобри продажбата на 14 регионални аерогари на страната на съвместното предприятие на компанията-оператор на франкфуртската аерогара Fraport и Slentel Ltd (подразделения на гръцката група Copelouzos), сообщава Bloomberg.
Продажбата представлява първата одобрена сделка за приватизация от момента, в който Гърция и кредиторите й съгласуваха условията за финансова помощ.
По данни на гръцкия вестник Kathimerini, консорциумът е предложил на властите 1,234 млрд. евро еднократно и 22,9 млн. евро на година с инфлационна корекция. За първите 4 години Fraport ще вложи в аерогарите 300 млн. евро, като общият обем на капиталовложенията на компанията за целия период се оценява на 1,4 млрд. евро.
По оценка на властите, новите инвестиции ще създадат 1,45 хил. преки работни места и около 15 хил. косвени работни места.
Международните регионални аерогари, които са предмет на сделката, са разположени на островите Крит, Корфу, Кос, Родос, Самос, Санторини, а също и в Солун, който е вторият по големина в Гърция. Ежегодно летищата обслужват около 19,1 млн. пътници.
Fraport и Slentel ще са отговорни за обслужването, експлоатацията, управлението, модернизацията и развитието на 14-те летища до 2055 г.
Fraport е оператор на международното летище във Франкфурт - най-големият въздушен "пристан" в Германия и трети по големина в Европа. В нормален режим на работа ежедневно обслужва до 1,3 хил. полета.
Fraport притежава контролните пакети на летищата в Лима (Перу), Анталия (Турция), Бургас и Варна (България). Освен това, от август миналата година компанията управлява и мрежа от магазини на едро в четири американски летища - Балтимор, Бостън, Кливланд и Питсбърг чрез AMU Holdings Inc.



Няма коментари:

Публикуване на коментар