петък, 7 август 2015 г.

Американските емитенти ще бъдат задължени да разкриват съотношенията между заплатите на СЕО и сътрудниците

Комисията по ценните книжа и борси на САЩ (SEC) одобри обсъжданите от няколко години правила за разкриване от публичните компании на съотношенията между заплатите на СЕО и сътрудниците, като ще даде на емитентите няколко години, за да се подготвят за новото изискване.
Както се казва в съобщение на (SEC), правилата по разкриването на тази информация трябва да осигурят, от една страна, разумна гъвкавост за компаниите, а от друга - да дават на акционерите ориентири при одобряването на нивата на възнаграждение на топ-мениджърите (правило "say on pay").
Първите такива отчети трябва да бъдат публикувани след първата финансова година, започваща на 1 януари 2017 г.
Мандатът за приемане на съответния нормативен акт SEC получи от законодателите още преди 5 години, когато беше приет пакет от закони за финансова реформа (законът Дод-Франк). Само че предишният опит на комисията да приведе в действие съответния документ се натъкна на мощно противодействие.
Още един нов проблем - на компаниите сега ще им се наложи да обясняват на сътрудниците, чиято заплата е по-ниска от средната за колектива, как се пресмята тяхното възнаграждение и защо се намира на такова ниво, предупреждават експерти.
Не е изключено противниците на новото правило да опитат да го отменят чрез съд.
Разкриването на данните за средната заплата на работниците в сравнение с възнагражденията на CEO, по мнение на инициаторите на това изискване, трябва да забави ръста на бонусите на топ-мениджърите в тези компании, където разликата със заплатите на обикновените сътрудници е прекомерно голяма. Новите правила ще засегнат близо 4000 американски публични компании.
По данни на AFL-CIO, ръководителите на 500-те компании, влизащи в индекса S&P 500, заработват средно 373 пъти повече от средния американски работник, а в някои компании тази разлика възлиза на до 1000 пъти. През 1980 г. това съотношение е било 42 пъти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар