сряда, 19 август 2015 г.

ЕК: Помощта за Гърция няма да надхвърли 86 млрд. евро

Съобщенията в медиите за това, че реалната помощ за Гърция по третата програма ще надвиши съгласуваните на 14 август от Еврогрупата 86 млрд. евро не съответстват на действителността, заяви представителят на ЕК Аника Брайдтхарт.
"Мога да ви кажа, че това не е вярно. Финансирането по рпограмата предвижда до 86 млрд. евро. Подчертавам: до. И тази сума може да се окаже даже по-малка, ако всичко тръгне добре", - обясни прес-секретарят на брифинг в Брюксел.
Факторите, които ще позволят да се намалят разходите по програмата, осигурявана от Европейския механизъм за стабилност (ESM), по думите й, могат да бъдат участие на МВФ със своя програма за помощ, а също и реални резултати от възвръщането на Гърция на пазарите.
А. Брайдтхарт обърна внимание на това, че програмата не разчита на свежи пари от националните каси на страните-членки, а се основава на институционалната роля на ESM, с фонд от 500 млрд. евро.
Брайдтхарт също поясни, че въпреки, че програмата е съгласувана на изпълнително ниво, все още няма действащ договор с Атина, тъй като се очаква ратификация на това решение от парламентите на редица държави, което трябва да се случи към 19 август, тъй като срокът за изплащане на задълженията на Гърция към ЕЦБ изтича на 20 август.



Няма коментари:

Публикуване на коментар