петък, 21 август 2015 г.

Гърция започна да се разплаща по дълговете си

Гърция, чиято програма за финансова помощ беше одобрена в четвъртък, вече е започнала да погасява дълговете си. В петък страната изплати на ЕЦБ 3,4 млрд. евро, съобщава AFP, цитирайки източник в правителството.
В четвъртък вечер финансовите министри на Еврозоната одобриха първия транш от кредита на стойност 26 млрд. евро в рамките на третата програма за финансова помощ на Гърция, със срок на действие 3 години, общата сума на която ще възлезе на 86 млрд. евро.
При това в рамките на Европейския механизъм за стабилност (ESM) на Атина веднага бяха отпуснати 13 млрд. евро за финансиране на бюджета и за обслужване на дълговете.
На Гърция ще бъдат отделени още 3 млрд. евро до края на ноември след изпълнението от страната на редица действия по реализация на реформите, предписани от програмата за финансова помощ, се казва в съобщението.
В Брюксел отбелязват, че окончалената сума про програмата за финансова помощ на Гърция за следващите 3 години ще зависи от решението на МВФ през октомври за участието на фонда в тази програма. МВФ изисква от европейските си партньори като условие за участието си на първо място намаляване на гръцкия дълг. Страните от Еврозоната, на първо място Германия, засега не са съгласни с това условие.
Гърция вече получи по два плана за международна помощ през 2010 и 2012 г. 240 млрд. евро.



Няма коментари:

Публикуване на коментар