петък, 14 август 2015 г.

Германия е икономисала 100 млрд. евро, или 3% от БВП, от гръцката криза

Германия е спечелила значително от дълговата криза в Гърция. Гръцката дългова криза е позволила на германската икономика да икономиса 100 млрд. евро (повече от 3% от БВП) за периода от 2010 г. за сметка на намаляването на лихвите по своите собствени държавни облигации, показват резултатите от независимо изследване, проведени от експерти от германския институт за икономически изследвания в Хале (IWH), цитирани от Deutsche Welle.
От IWH са пресметнали, че и такива държави като САЩ, Франция и Холандия са извлекли от дълговата криза изгода по подобен начин. Само че всички те са икономисали в значително по-малка степен, отколкото Германия.
Учените обясняват преимуществото на Германия освен с други фактори и с това, че в период на криза инвеститорите се стремят да влагат парите си колкото може по-надеждно. Всеки път, когато по време на гръцката дългова криза се появяват негативни новини, лихвите по държавните облигации на Германия са падали, което е свидетелствало за икономическата устойчивост на страната. Затова инвеститорите са придобивали именно тях.
Същото се е случило и след референдума в Гърция.
Дори и Гърция да обяви фалит по всичките си дългове, Германия пак ще спечели от това, твърдят експертите.



Няма коментари:

Публикуване на коментар