вторник, 25 август 2015 г.

Аналитици: Програмата QE не оказа достатъчна подкрепа на икономиката на Еврозоната

Програмата за количествено облекчение (QE), пусната от ЕЦБ през март, не успя да окаже достатъчна подкрепа на икономиката на Еврозоната. Такова мнение изказаха икономисти, запитани от Bloomberg.
Две трети от респондентите не очакват изменения в темповете на ръста на БВП на Еврозоната. Само 28% от запитаните са заявили, че очакват подобрение в икономиките на региона в краткосрочна перспектива, спрямо 50% през юли и 83% през март, когато стартира QE.
Запитването се е провело през седмицата преди публикуването на данните за ръста на икономиките на 19 страни от валутния борд през второто тримесечие, които сочат увеличение с 0,3% на тримесечна база и 1,2% на годишна. През първото тримесечие на 2015 БВП се е увеличил с 0,4%.
Съдейки по резултатите от допитването, икономистите смятат, че темповете на ръста на икономиките на страните от Еврозоната не позволяват в пълна степен да се противостои на външните рискове, най-важните от които, след прогресса при ситуацията с Гърция, остават проблемите с китайската икономика.
Още на юлското заседание ръководителите на ЕЦБ отбелязаха недостатъчно активното възстановяване на икономиките от валутния бло, наричайки тези показатели "разочароващи", а инфлацията - "неочаквано ниска".
Допълнителен натиск над инфлацията в Еврозоната оказват възобтовилото се понижаване на цените на петрола и девалвацията на юана, намила стойността на внасяните от Китай стоки. Като цяло икономистите оценяват шансовете, че до края на годината ръстът на потребителските цени ще стане отрицателен поне за един месец през 2015 г. на 33%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар