сряда, 12 август 2015 г.

Цените на петрола обновяват многомесечни минимуми

Цените на петрола продължиха да падат във вторник на фона на растежа на добива в страните от ОПЕК и рекордната девалвация на юана, съобщава Bloomberg.
На лондонската борса ICE Futures септемврийските фючърси на петрола марка Brent се понижиха с $1,51 (-3%) - до $48,90.
Цената на фючърсите за петрола WTI за септември се търгуваха на ню-йоркската стокова борса (NYMEX) падна с $1,78 (-3,96%) - до $43,18 за барел. В хода на сесията стойността падна до $43,01 - минимални стойности от март.
ОПЕК увеличи добива през юли с 100,7 хил. барела в денонощие (б/д) - до 31,5 млн. б/д. Иран в това число увеличи добива с 32,2 хил. б/д - до 2,86 млн б/д, което е максималният обем от юни 2012 г.
Във вторник централната банка на Китай намали курса на юана с максималните от 1994 г. 1,9%, като обеща, че това е еднократна мярка. Освен това, ЦБ предприе стъпки за либерализацията на националната валута. От март насам юанът беше практически стабилен в двойка с долара.
Отслабването на юана означава за Китай поскъпване на импорта на всички видове суровини, номинирани в долари и може да доведе до намаляване на вноса. Китай е най-големият потребител на метали и енергоносители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар