четвъртък, 6 август 2015 г.

Пуерто Рико: първи фалит по държавния дълг

Държавната банка за развитие (GDB) на Пуерто Рико обяви фалит по държавните дългове, който е първият за 117 години свободна асоциация на страната със САЩ. Заради недостиг на средства Пуерто Рико успя да изплати само малка част от дълга - само $628 хил. от $58 млн., които пуерториканската обществена финансова корпорация (PFC, дъщерна на GDB) трябваше да предаде на кредиторите още на 1 август, съобщава ВВС.
Рейтинговите агенции вече изразиха безпокойство от ситуацията с ликвидността в Пуерто Рико и съдбата на по-нататъшните платежи по дълговете.
По-рано представител на местните власти отбеляза, че администрацията разполага със собствени средства за работа едва до ноември.
През юни губернаторът на острова Алехандро Гарсия Падиля заяви, че общият дълг на Пуерто Рико е в размер на $72 млрд. и островът спешно се нуждае от мерки по реструктуризация. По оценка на аналитиците, Пуерто Рико трябва да намали общия дълг с $30-40 млрд.
По данни на Associated Press, от 1884 американски фонда, работещи с облигации, приблизително 377 държат пуерторикански книжа, като сред тях има много пенсионни фондове, затова фалитът на държавните корпорации на острова или на Пуерто Рико като цяло може да ощети много американци.



Няма коментари:

Публикуване на коментар