неделя, 23 август 2015 г.

За манипулиране на валутни курсове големи банки могат да отнесат искове за милиарди

През изминалата седмица беше прието решение, според което 9 големи банки трябва да изплатят $2 млрд. по групов иск, подаден в ню-йоркския съд от хиляди инвеститори, пострадали от машинации на форекс-пазара, като това решение може да стане безпрецедентно. Големите международни банки се готвят и за искове в Лондон и Азия на стойност милиарди долари във връзка с обвинения в манипулиране на валутните курсове, пише Financial Times.
Сред банките, които са решили да платят по иска, са Bank of America Corp (NYSE:BAC)., Barclays Plc (LONDON:BARC), BNP Paribas (PARIS:BNPP) SA, Citigroup Inc (NYSE:C)., HSBC Holdings (LONDON:HSBA) Plc, JPMorgan Chase & Co., Goldman Sachs, Royal Bank of Scotland Plc и UBS AG.
Освен това, банките обещаха на ищците "съществено сътрудничество" в преследването на още 7 ответника, сред които са Deutsche Bank, Morgan Stanley (NYSE:MS) и Standard Chartered (LONDON:STAN), съобщава юристът Кристофър Бърк.
Юристите смятат, че това решение ще наводни първоначално Лондон - най-големия център за валутна търговия в света, а след това и съдилищата в Азия, включително Хонг Конг и Сингапур.
Ежедневният обем на операциите на форекс-пазара надвишават $5,4 трлн.
През май регулаторите глобиха 6 големи банки на около $5,6 млрд. за манипулиране на форекс-пазара. Като цяло обемът на глобите по тези дела надвиши $10 млрд.




Няма коментари:

Публикуване на коментар