понеделник, 10 август 2015 г.

Най-голямата сделка на Бъфет - на стойност $37,2 млрд.

Американският милиардер Уорън Бъфет сключи рекордна за себе си сделка по придобиване на контролен пакет акции на компания. В понеделник инвестиционната компания на Бъфет Berkshire Hathaway обяви покупката на производителя на оборудване за аерокосмическия и енергиен отрасъл Precision Castparts Corp (NYSE:PCP) на стойност $37,2 млрд.
Както се казва в съобщението на Berkshire, тя ще заплати $235 за всяка акция на Precision Castparts (общо $32 млрд.) и ще поеме дълговете на придобиваната компания на стойност над $5 млрд.
За последните 12 месеца акциите на Precision Castparts (РСС) поевтиняха с 17% на фона на падането на цените на енергоносителите, като към края на сесията в петък капитализацията й възлизаше на $26,7 млрд.
В хода на предварителните търгове в понеделник в Ню Йорк котировките на акциите на РСС скочиха с 19%.
Сделката трябва да бъде приключена в първото тримесечие на 2016 г. Предполага се, че тя трябва да увеличи годишните приходи на Berkshire с $10 млрд. и ще увеличи щата на сътрудниците й с 30 хил. души (почти с 10%).
От 2012 г. Berkshire има пакет от акции в РСС, който е оценяван на по-малко от $1 млрд.
РСС е доставчик на такива компании като General Electric Co (NYSE:GE)., Boeing Co (NYSE:BA). и Airbus Group (PARIS:AIR) SE.
През 2014 г. 70% от приходите й се дължат на аерокосмическия отрасъл, 17% - на енергийния.



Няма коментари:

Публикуване на коментар