петък, 20 февруари 2015 г.

Spiegel: ЕЦБ се готви за излизане на Гърция от Еврозоната

Европейската централна банка се готви за излизане на Гърция от Еврозоната, а сътрудниците й разработван аварийни планове, насочени към това останалите страни от валутния блок да не пострадат, пише немското списание Spiegel.
ЕЦБ отказа да коментира това съобщение.
Списанието също така съобщава, че ЕЦБ принуждава Атина да въведе контрол над движението на капиталите.
По-рано през тази седмица ЕЦБ опроверга съобщението на германския вестник за това, че банката иска Гърция да въведе контрол над капитала, за да се ограничи изтичането на депозити от гръцките банки.
Министърът на финансите на Германия възприе враждебно предложението за продължаване на срока на кредитното съглашение между Гърция и Еврозоната, внесено от Атина през тази седмица. Но, в петък тонът на правителството се смекчи, тъй като финансовите министри на страните от Еврозоната се стремят да излязат от задънената улица. Много германски медии се отнесоха скептично към опитите на гръцкото правителство да промени условията на програмата за финансова помощ.
В сряда ЕЦБ се съгласи да увеличи незначително ектренното финансиране на гръцките банки, продължавайки да изисква от Атина да сключва сделки с европейски партньори, за да могат тези средства да се насочат натам.
В последните дни започна масово изтегляне на депозити от гръцките банки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар