вторник, 24 февруари 2015 г.

Националната банка на Беларус намали нормата на задължителна продажба на валутата от износителите от 50 на 40%

От 25 февруари Националната банка на Беларус намали нормата на задължителна продажба на валутата от износителите от 50 на 40%, се казва в съобщение на банката.
"Намаляването са 10 процентни пункта на нормата на задължителна продажба на валутата от износителите ще стимулира предприятията от републиката да намалят външната си дебитна задлъжнялост, както и ще способства за подобряването на финансвото им състояние." - се казва в съобщението.
За да съхрани златновалутните си резерви и да стабилизра финансовия пазар, който започна да се тресе под влияние на падането на курса на руската рубла, на 19 декември миналата година регулаторът увеличи нормата на задължителна продажба на валутата от износителите до 50 от 30% и въведе 30%-на такса за покупка на валута.
След девалвацията на беларуската рубла с 27% в началото на януари, Централната банка премахна таксата за продажба на валута и се отказа от административни методи за регулиране на валутния курс.
"Предприетите през декември 2014-януари 2015 г. мерки спомогнаха за нормализиране на ситуацията на валутния пазар на страната" - се казва още в съобщението на регулатора.
През тази година на Беларус й предстои да изплати на кредиторите си $4,0 милиарда от външния дълг в размер на $12,6 милиарда.
Златновалутните резерви на Националната банка са намалели през януари с $335 милиона до $4,7 милиарда.


Няма коментари:

Публикуване на коментар