петък, 6 февруари 2015 г.

Какво да чакаме през следващата седмица?

За изминалата седмица всички сокове на пазарите изглеждат изстискани: Резервната банка на Австралия понижи лихвените проценти и поднесе на пазарите допълнителна изненада, Нова Зеландия пусна данните си за безработицата, Гърция получи шамар от ЕЦБ, а американските пейроли съвсем продъниха почвата под краката на опонентите.

Та, какво ни предстои следващата седмица?

EUR

Гърция продължава да мъти водата на еврото, там нещата опряха до там, че ЕЦБ частично затвори крана на финансиране на тръцкия банков сектор: от 11 февруари ЕЦБ спира да приема гръцки облигации като обезпечение, което означава само едно - гръцките банки няма да получат и цент от ЕЦБ, в случай, че Гърция реши да моли за поредното подаяние с обезпечение - държавни облигации.

През предстоящата сряда е насрочена среща на финансовите министри по въпросите, касаещи Гърция. За еврото това остава основна тема в непосредствено бъдеще.

USD

Доларът търпеливо очакваше данните от нонфарма в края на седмицата, докато ФЕД продължаваше да подготвя пазара за предстоящото увеличение на лихвените проценти.
Излезлите данни, въпреки че са крайно противоречиви, бяха представени в такава позитивна светлина (беще използван изразът "впечатляващи"), че като че ли никой не обърна внимание на лекия прираст на безработицата. Разбира се, този прираст може да бъде обяснен със сезонния фактор.

И така, продължаваме да следим как се пече ситуацията около повишаването на лихвените проценти.



Няма коментари:

Публикуване на коментар