сряда, 25 февруари 2015 г.

Грузия обмисля мерки за борба с кризата

Грузия обмисля да предприеме редица мерки, включително и продажба на държавни обекти, съкращаване на административните разходи и преструктуриране на банковите кредити в чуждестранна валута на физическите лица, с цел овладяване на кризата.
Икономиката на Грузия се сблъска с трудности заради финансовата криза в съседна Русия, задълбочена от западните санкции, наложени заради кризата в Украйна. Грузинската лари, както и валутите на другите страни от страните от бившия СССР, се оказа под натиск на фона на рязкото падане на руската рубла.
Управителят на Националната банка на страната Георги Кадагидзе каза в сряда, че е заръчал на търговските банки да представят план за преструктуриране на доларовите кредити на клиентите си, които получават доходите си в лари. По неговите думи, мерките могат да включват удължаване на срока на кредита, а също и други мерки по преструктуриране, с цел намаляване на месечните вноски.
Според изследване на VTB Capital, повече от 60% от кредитния потрфейл на грузинските търговски банки е в чужда валута.
Министърът на икономическото развитие на Грузия Георги Квирикашвили каза в сряда, че правителството има намерение да продаде редица държавни обекти, в това число сградата на бившето министерство на икономиката и Националната банка на Грузия в Тбилиси, а също така президентстката резиденция на черноморския бряг на страната.
Правителството вече заяви, че има намерение да преразгледа държавния бюджет и да намали прогнозата за ръста на икономиката до 2-2,5 процента от предишните 5,0%.
От началото на годината Националната банка на Грузия вече продаде $120 млн. на валутния пазар, за да подкрепи националната валута и увеличи нормата на рефинансиране до 4,5% от предишните 4,0%.
Грузинската лари започна да се обезценява към щатския долар от ноември миналата година, когато стойността му беше 1,75 за $1, а в сряда се понижи до 2,26.
Кадагидзе каза в сряда, че 30-процентната девалвация на валутата вече е започнала да се отразява на вноса, който през януари се сви до 1%. Същевременно той заяви, че ЦБ разполага с достатъчни резерви за поддържане на финансовата стабилност и предположи, че ларито ще се стабилизира скоро.
Валутните резерви на Националната банка на Грузия са намалели до $2,610 милиарда от $2,699 към 1 февруари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар