четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Детективската история с проколите на FOMC

Протоколите на FOMC се оказаха не толкова твърди, както бяха свикнали пазарите в последно време. Учуди фразата "някои ръководители на ФЕД през януари бяха обезпокоени от реакцията на отказ от обещанието да се запази търпение". Т.е. по-рано, когато в протоколите Комитетът промени фразата «Сonsiderable time» на «patient», стана свидетел на реакцията на пазара на това четене, и сега отбелязва, че «financial markets might overreact» ("финансовите пазари могат да реагират прекалено"). Това явно не се е харесало на Комитета. След това може веднага да се предположи, че членовете на Комитета още не са готови за резки движения, но, както винаги, остава едно "но".
Да си припомним, че веднага след протокола и въобще преди ключовите събития (NFP), важните хора от ФЕД със своите изказвания започнаха подготовка на пазара към увеличаване на лихвените проценти по-интензивно, както писах в статията "ФЕД постила меко, но тенденцията е ясна". Това ме навежда на мисълта, че ФЕД не се отказва да увеличава лихвите, но си остава времеви аванс за постепенна подготовка на почвата.
И така, от ФЕД постъпват малко и неясни улики, които не ни позволяват да разкрием убиеца още от първите страници на детективския роман. Но, ние сме стигнали до половината, така че интересното предстои.

Няма коментари:

Публикуване на коментар