четвъртък, 26 февруари 2015 г.

Националната банка на Украйна отмени валутните ограничения след критики на премиера

Националната банка на Украйна отмени в сряда вечерта въведените същата сутрин ограничения за покупка на валута след спешно съвещание при президента, с участие на премиера, който рязко разкритикува решението на НБУ.
Сутринта в сряда забрани на банките да продават до петък валута на клиентите си и да я купуват на пазара със собствени пари за суми, надвишаващи 0,5 процента от капитала им. През нощта срещу четвъртък централната банка отмени забранителните точки от сутрешното си постановление, което ще влезе в сила от 26.02. След многочасово съвещание при президента Петро Порошенко, с участието на премиера Яценюк, който разкритикува въведените от НБУ за покупка на валута, главите на Националната банка и Министерството на финансите дадоха съвместен брифинг, на който обещаха скоро да дадат разяснения за нововъведенията, които са предназначени да успокоят пазара, и заявиха, че не виждат фундаментални причини за стремителното падане на курса на гривната.
Вместо да даде разяснения, обаче, след няколко часа централната банка публикува съобщение за отмяна на ограниченията.
На брифинга след съвещанието при Порошенко главата на НБУ Валерия Гонтарьова нарече пропадането на гривната "нерационално". Министърът на финансите Наталия Яреско подкрепи колежката си, като каза, че случващото се на валутните пазари е следствие от спекулации и емоции, и че няма причини за безпокойство.

На 11 март МВФ може да приеме решение за нова програма за Украйна, след като парламентът утвърди съгласуван пакет от закони и поправки в бюджета. Само през тази година се предвижда МВФ да отпусне помощ от $8 млрд.


Няма коментари:

Публикуване на коментар