четвъртък, 12 февруари 2015 г.

С какво са опасни колебанията на курсовете на валутите? (част 4)

Влияние върху икономиката

Първоначално девалвацията се отразява на икономиката неблагоприятно, но като краен резултат се отбелязва значителен ръст на експорта и съпътстващо съкращаване на дефицита на търговския баланс. Този феномен е известен като "джей-крива". Веднага след девалвацията вносът става значително по-скъп, докато стойността на експорта остава на същото ниво. Това води до увеличаване на отрицателното салдо по сметката на текущите операции. По-ниската стойност на националната валута може също така да предизвика силно поскъпване на вносните стоки, или така наречената инфлация на вноса. Обаче с течение на времето по-евтината национална валута прави експорта по-конкурентоспособен на световните пазари, докато потребителите, по всяка вероятност биха избягвали скъпите вносни стоки. Това води до намаляване на дефицита на търговския баланс.
Известни са случаи, когато девалвацията се съпътства с масово оттичане на капитал, тъй като чуждестранните инвеститори започват да езвиждат своите средства от страната. Това още повече засилва отрицателното влияние на девалвацията върху икономиката. Закритите производства, които са зависели от чуждестранния капитал, увеличават безработицата и забавят икономическия ръст, което от своя страна води до рецесия. По-високите лихвени проценти, които се въвеждат за защита на националната валута, могат още повече да засилят последствията от рецесията. Понякога девалвацията може да стане "заразна". Пример за това е азиатската криза от 1997 г., когато валутните кризи вълнообразно засягат няколко страни, основно с развиваща се икономика, които са имали аналогични непостоянни икономически показатели.
Ревалвацията от своя страна няма такова дългосрочно влияние на икономиката, като девалвацията. Увеличението на обменния курс обикновено форсира стремително подобряване, а не влошаване, на икономическите показатели. С течение на времето ревалвацията по-скоро ще доведе до известно намаляване на положителното салдо на сметката на текущите операции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар