вторник, 10 февруари 2015 г.

С какво са опасни колебанията на курсовете на валутите? (част 2)

Система на фиксиран обменен курс

Девалвацията се нарича понижение на официалния обменен курс. Ревлавацията, съответно, предполага увеличение на обменния курс. Преди да разберем, обаче, защо възникват дадените явления, е необходимо да разгледаме понятието "фиксиран обменен курс".
В системата на фиксирания обменен курс националната валута е обвързана към една от основните валути, като долара или еврото, или към кошница от валути. Първоначалният обменен курс се установява на определено ниво. Понякога се допускат колебания в определен коридор, обикновено във вид на установено процентно съотношение в която и да е от двете страни, спрямо базовото ниво. Честотата на промяна на фиксирания курс зависи от подхода на държавата към дадения въпрос. В някои страни един и същи курс се запазва в продължение на много години, докато в други страни регулирането на курса се осъществява от време на време в зависимост от ключови икономически показатели.
Ако фактическият обменен курс значително се отклони от базовия и излиза извън пределите на разрешения коридор, централната банка провежда интервенция, за да приведе обменния курс в съответствие с целевия.
Например, да предположим, че хипотетичната валута с названието "псевдодолар" (PSD) има фиксиран обменен курс по отношение на американския долар, който е равен на 5 PSD за USD. Разрешеният коридор съставлява 2% във всяка от страните на базовия курс, т.е. от 4,90 до 5,10. Ако PSD поскъпва (т.е. се търгува по-ниско от долната граница на разрешения диапазон), да речем, че курсът му е 4,88, централната банка ще започне да продава националната валута (PSD) и да купува чуждата (USD), по отношение на която е фиксиран курсът на националната валута. И обратно, ако PSD поевтинява, т.е. се търгува близо или по-високо от горната граница на разрешения диапазон от 51,0, централната банка ще купува национална валута и ще продава чуждестранната (USD).
Система на фиксиран валутен курс е въведена в България през 1997 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар