сряда, 4 февруари 2015 г.

ФЕД постила меко, но тенденцията е ясна

Булард (ФЕД, САЩ): Независимо от отслабването на инфлацията, икономическата ситуация е нормална, ФЕД напълно може, а и е длъжна, да пристъпи към повишаване на лихвите, които бяха актуални през 2008-ма, но в никакъв случай не и днес. Булард също така вижда американската безработица на ниво 5,3% към третото тримесечие на 2015 г.

На свой ред Кочерлакота (ФЕД) традиционно е противоположен: инфлацията го кара да нервничи, но смята, че ФЕД са длъжни да отговорят адекватно на толкова ниското ниво на CPI.

Както подозират пазарите, ФЕД продължава лекинко да подготвят почвата за по-нататъшно увеличение на лихвите по-късно през тази година.

Петролът даде добър откат, а на този фон и доларът губи позиции. Особено отявлено е отстъплението при двойката с канадеца, където най-истински корелират въглеводородната валута и поумореният американец.

Нова Зеландия публикува достатъчно противоречив отчет по пазара на труда, където везните клонят повече в негативна посока. Така Employment Change показа прираст от 1,2% спрямо прогнозните 0.8%, докато безработицата порасна с цели 0,4% до 5.7%, при което динамика на ръста на работната заплата не се отбелязва. Остава ни само да гадаем какви са плановете на Новозеландската централна банка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар