петък, 13 февруари 2015 г.

С какво са опасни колебанията на курсовете на валутите? (част 5)

Влияние на инвестиционния портфейл

Доклокото девалвацията е далеч по-разпространения сценарий, инвеститорите трябва да знаят рисковете, свързани с дадения процес. Влиянието на доходите от инвестициите е особено голамо, когато започне "заразяване" на другите валути.
Да предположим, че 10% от портфейла от ценни книжа са вложени в облигации, които са деноминирани в псевдодолари. Текущата доходност по тях е 5%. След това псевдодоларите биват подложени на 20% девалвация. В резултат чистият доход от облигациите ще възлезе на -15% вместо +5%. На фона на това общият доход на инвестиционния партфейл ще се понижи с 1,5% (т.е. умножаваме 10% по -15%). Сега да предположим, че 40% от портфейла са вложени в активи на развиващи се страни, които са засегнати от девалвацията на псевдодолара. Ако стойността на активите на развиващите се страни също се понижат с 20%, то общият доход от инвестиционния портфейл ще се намали със значителните 8%.

На какво следва да се обърне внимание

- Бъдете в час с всички валутни "хитрости". В последните години един от големите проблеми на световната икономика стана изкуственото задържане на курса на юана, което помогна на Китай да завоюва значителна част от световния експорт. Междувременно на фона на откритите призиви от страна на САЩ и другите страни да се проведе бърза ревалвация на юана, Китай започна да позволява на курса на националната валута постепенно да нараства. Така или иначе, даденият аспект може да окаже голяма влияние на световната икономика, затова е добре инвеститорът да е запознат с последните събития.

- Ограничете присъствието си на пазарите на развиващите се страни с влошаващи се икономически показатели. Валутното "заразяване" представлява реална заплаха за инвестиционния портфейл. Затова инвеститорът следва да ограничи своето присъствие в тези развиващи се страни, чиито фундаментални показатели се влошават. Особено внимание следва да се обърне на страни със стремително растящ дефицит на текущия баланс и с високи темпове на инфлация. През лятото на 2013 г. валутите на такива страни като Индия и Индонезия, икономиките на които имаха подобни характеристики, показаха по-лоши резултати сред конкурентите си. Повод за това стана промяната на програмата на ФЕД по покупки на активи. Инвеститорите изтълкуваха това като признак за последвалото свиване на паричната политика в САЩ, което провоцира масов отток на капитала от развиващите се страни.

- Инвеститорите следва да имат предвид как изменението на курсовете на валутите влияе на инвестиционния портфейл. Наличието на активи, които са деноминирани във валута, която поскъпва, може да повиши дохода от инвестиционния портфейл, и обратно.

В заключение, девалвацията на валутата може да се окаже скрит източник на портфейлен риск, особено ако даденият процес има "заразяващ" характер по отношение на другите валути. Затова инвеститорите следва да са в течение на подобни рискове за инвестиционния портфейл и също така да взимат под внимание влиянието на колебанията на валутните курсове на доходите от инвестициите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар