понеделник, 23 февруари 2015 г.

Националната банка на Азербайджан девалвира маната с 33,5% към долара и с 30% към еврото

Националната банка на Азербайджан девалвира маната с 33,5% към долара и с 30% към еврото заради рязкото намаляване на цените на петрола и икономическата криза в Русия, която е най-толемият търговски партньор на страната.
Новите курсове бяха установени на 1,05 маната за долар и 1,19 за евро, спрямо 0,78 маната за долар и 0,89 за евро в петък.
Националната банка на Азербайджан се отказа от фиксиран курс на маната към долара на 16 февруари, като започна да използва кошница от долар и евро за управление на курса на националната валута, която се оказа под натиск заради падащите цени на петрола и кризата в Русия.
Манатът беше фиксиран към долара на ниво малко над 0,78 от средата на 2011 г.
През последните месеци Националната банка на Азербайджан започна активно да продава валута, с цел защита на маната. В резултат през януари тази година валутните резерви на страната намаляха с $1 милиард до $12,68 милиарда. Само през декември Националната банка похарчи за защита на маната почти $1,13 милиарда.
Националната банка е планирала бавно да снижава курса на манана (за 3-4 месеца), но след като населението масово тръгнало да изкупува долари в началото на седмицата, на банката не й останал друг избор.
Аналитици коментират, че целта на властите на Азербайджан да достигнат икономически ръст през тази година от 4,4% е под заплаха, тъй като прогнозата е основана на цена от $90 за барел. Петролът марка Brent сега се търгува около $60 за барел.
Петролът и газта съставят 95% от експорта на Азербайджан и 75% от доходите в бюджета.


Няма коментари:

Публикуване на коментар