сряда, 18 февруари 2015 г.

Пазарът на труда във Великобритания нарастна, а Банката на Англия игнорира инфлацията

Във вторник разбрахме, че годишната инфлация остава на крайно ниско ниво и далеч от целевото 2%, а именно на 0,3%, което не се оказа новина за пазара - отдавна от страна на BoE тече информация за крайно ниски краткосрочни очаквания за инфлацията.
Ден по-късно пазарите бяха изненадани от друга "приятна" британска изненада - динамиката на ръста на работните заплати се озова на годишни максимуми - 2,1% за месец, при което безработицата е на по-добри от прогнозираните нива - 5,7%, но като че ли цялата публикация потъна на фона на паралелните протоколи от банката на Англия.
Протоколите в по-голямата си част са неутрални, но с тежест в полза на ястребите, независимо, че гласували за повишаване на лихвите липсваха (както се и очакваше). И все пак има два члена на комитета, които виждат основания за по-високи лихви през тази година. Гласуването е анонимно, но има знаци кои са тези двама члена на комитета (сто на сто са Макафърти и Уил). При което се отбелязва, че забавянето на британската икономика през 2014 е било краткосрочно, а сегашното потребление уверено расте.
Някои експерти предполагат, че следващата стъпка (под "следваща" нямам предвид още утре) за банката на Англия е затягането на монетарната политика във вид на увеличаване на лихвите, но обикновено когато експертите говорят така, да се тълкува като първата половина на 2016, все пак, за да се размърдат такива титани като банката на Англия, се изискват доста по-сериозни икономически причини.
Проблемите с инфлацията остават, в близка перспектива даже не се отрича вероятността за нейни отрицателни показатели. Не бива да се игнорират и глобалните предпоставки. Тъй че въпросът за банката на Англия и вдигането на лихвените проценти все още остава риторика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар