вторник, 30 декември 2014 г.

Фундаментален анализ и прогноза на пазара FOREX за EUR/USD и GBP/USD

Проведените избори в Гърция не повлияха особено на валутните пазари.
Като цяло доходността по европейските държавни облигации в основната си част се понижиха. Осезаемо се увеличи доходността единствено на гръцките три- и петгодишни облигации (петгодишните се увеличиха с 9,0% до 10,38%), както и краткосрочните италиански и испански ценни книжа. Европейскиат фондов индекс Euro Stoxx 50 демонстрира известно снижение, само с 0,07%. Основните европейски индекси затвориха на плюс, като единствено гръцкият Athens General изгуби 3,91%.
Неочаквано в дадената ситуация се оказа поевтиняването на златото (-1,06%).
Всичко това говори за относително спокойно възприемане на началото на новата гръцка политическа криза. Действително, дори и новият гръцки парламент да започне кампания по излизане на Гърция от ЕС, то това няма да започне утре или след месец.
Днес и утре в Щатите се очаква да излязат умерено позитивни данни, които ще позволят да не се пречи на инерционното понижаване на кросовите спрямо долара валути. Днес индексът на потребителското доверие за декември в САЩ, съставян от Conference Board, се очаква да отбележи ръст от 88,7 до 94,6, индексът на потребителските цени в Испания се очаква да регистрира снижение от -0,4% до -0,7% на годишна база.
По-сериозни изменения се очаква да се формират едва през новата година.
Очаквам снижение на еврото до 1.2080, а на паунда - до 1.5455.

Няма коментари:

Публикуване на коментар