сряда, 3 декември 2014 г.

Еврото на двугодишно дъно спрямо долара преди срещата на ЕЦБ

В сряда еврото пада до двугодишен минимум спрямо долара, тъй като инвеститорите очакват резултата от утрешната среща на Европейската централна банка, на фона на увеличените очакванея за въвеждане на нови стимулиращи мерки за икономическия ръст и темповете на инфлация в Еврозоната.
EUR/USD достигна дъното 1,2323, най-ниското ниво от август 2012 г., като последният път е била по-ниска с 0,37%, със стойност 1,2338.
В сряда данните за деловата активност в Еврозоната показаха, че регионът ще отбележи минимален икономически ръст в четвъртото тримесечие на 2014 г.
PMI за сектора на услугите в Германия остана през изминалия месец без промяна на нивото от 52,1, което е най-ниското за последните 1 месеца, докато комбинираният PMI падна до 17-месечен минимум от 51,7 до 53,9 през октомври.
Френският комбиниран индекс PMI се понижи до деветмесечен минимум от 47,9 до 48,2 през октовмри, доста под нивото 50, който разграничава разширяването от съкращаването.
Отчетът за продажбите на дребно в Еврозоната показва по-малък от очакваното ръст от 0,4% през октомври, докато на годишна база обемът се е повишил с 1,4%.
Слабите данни повишиха натиска над ЕЦБ за приемане на мерки за стимулиране на икономическия ръст и за борба с устойчиво ниските нива на инфлация в региона.
Годишният темп на инфлацията в Еврозоната се забави през ноември до петгодишен минимум от 0,3%, в сравнение с 0,4% през октомври, което е далеч под целевото ниво на ЕЦБ, което е малко под 2%.
Еврото се понижи и спрямо йената, като двойката EUR/JPY падна с 0,34% до 147,15. Индексът на долара, който следи динамиката на американския долар спрямо кошницата от шест основни валути, се търгува на 88,90, което е връх от март 2009 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар