събота, 13 декември 2014 г.

Рублата отчита най-силното седмично пропадане за 16 години

Рублата завършва седмицата с най-силното абсолютно снижение от времената на фалита през 1998 г., обновявайки в петък исторически минимуми на фона на движението на котировките на петрола към най-ниските си стойности за почти 5 и половина години.
Към 18.00 московско време щатският долар се оценява на 57,47 рубли, което е с 1,8% повече от предходното затваряне.
Евро/рубла се търгува близо до 71,56, което е с 2,4 процента по-високо от предходното затваряне. Бивалутната кошница се оценява на 63,81 рубли, с 1,31 рубли по-високо от предния ден.
Котировките на петрола марка Brent достигнаха $62,37 за барел за първи път от юли 2009 г. Световната енергийна агенция (IEA) понижи прогнозите си за световното потребление на петрол през 2015 г. и предсказа по-нататъшно падане на цените на петрола.
Петролът изгуби около 8% от стойността си от началото на седмицата, а руската валута спрямо кошницата с долар и евро - около 10%. Двойката долар/рубла поевтиня почти с 5 рубли, което е рекордна стойност.
Като цяло, основният фактор за натиск над рублата, освен петрола, остава дефицитът на валута заради затворените задгранични източници на валутна ликвидност, докато в същото време руските корпорации и банки трябва да погасят през декември повече от $33 млрд. и нови $120 млрд. през следващата година, по оценка на Централната банка на Русия.
Според пазарните участници негативна роля може да изиграе и недостатъчното (100 базисни пункта) предстоящо увеличение на лихвените проценти от страна на Централната банка.
От 27 ноември рублата нееднократно обновява абсолютните минимуми след решението на ОПЕК да не намалява добива на петрол, което ускори низходящата динамика на петролните котировки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар