четвъртък, 11 декември 2014 г.

Повечето индекси в Европа паднаха в сряда заради прогнозите на ОПЕК

Голяма част от фондовите индекси на Западна Европа паднаха в сряда. Песимизмът на пазарите бяха провокирани от прогнозите на ОПЕК. Организацията понижи прогнозите си за търсенето на петрола за 2015 г., доставян от картела, с 300 хил. барела в денонощие, в сравнение с по-рано очакваната стойност, до 28,9 млн. барела в денонощие. Това е най-ниската стойност на показателя от 2003 г., при което прогнозата предполага, че търсенето ще бъде по-малко от целевия обем на добива на ОПЕК с около 1,1 барела в денонощие.
По данни на аналитици, през ноември реалните темпове на добив на петрол от 12-те члена на картела се понижиха с 390 хил. барела в денонощие от октомври, до 30,05 барела в денонощие. В сряда стана известно, че обемът на промишленото производство във Франция се е свил през октомври с 0,8% в сравнение със септември, при очакван ръст от 0,2%. Производството в обработващата промишленост се е свило с 0,2%, при очаквано нулево изменение.
Според анализатори, свободното падане на цените на петрола води до намаляване на търсенето, което от своя страна предполага по-малък икономически ръст, като този негатив се отразява на повечето категории активи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар