неделя, 14 декември 2014 г.

Падането на цените на петрола поставя под заплаха икономиката на Африка

Падането на цените на петрола с близо 40% може да стане причина за спирането на редица енергийни проекти в страните от Африка, което ще забави ръста на икономиките в региона.
Проектът за добив на петрол в Ангола, на стойност $16 млрд, с който се занимават Total SA, Exxon Mobil Copr. и техните партньори, може да бъде печаливш само при цена на петрола по-висока от $70 за барел. В същото време в четвъртък WTI сетъргуваше на $59,95 за барел, а Brent - на $63,68 за барел.
Anadarko Petroleum Corp. и Eni SpA вече са инвестирали повече от $5 млрд. в разработката на находището на природен газ в Мозамбик. Този проект също няма да реализира прогнозираните печалби, ако темповете на предлагане на горивото в световен мащаб се запази на текущите нива. Според прогнози на аналитици проектът трябваше да донесе до $30 млрд. в икономиката на Мозамбик до 2035 г.
Правителството на Уганда по-рано изрази опасения, че падането на котироовките на петрола може да повлияе на плановете на Tullow Oil и CNOOC Ltd. да вложат до $15 млрд. в добива на петрол в страната.
Страните, които вече са дали заявка да станат големи износители на петрол, също ще пострадат от падането на цените, тъй като бюджетите им до голяма степен зависят от темповете на доставка на гориво зад граница. Според експертни оценки заради ситуацията на петролните пазари средните темпове на ръста на БВП на страните от тропическа Африка ще се забавят през 2015 с 1 процентен пункт, до 4%, което ще направи показателя рекордно нисък от края на 90-те години.
В този случай показателен е примерът на Нигерия, най-голямата африканска икономика. В последно време дялът на енергийния сектор в БВП на страната се сви до 17%, докато държавният бюджет получава повече от 70% приходи от експорта на петрол.
Основно заради високата зависимост на бюджета от петрола, падането на котировките се отрази на националната валута найре, която обнови рекордни минимуми срещу американския долар. По мнението на Министерството на финансите на страната, това може да доведе до понижаване на темповете на ръста на БВП на Нигерия до 5,3% през 2015 г. вместо средния показател от 7% за последното десетилетие.
Впрочим, някои страни излизат от създалата се ситуация като победители. Например, в Танзания, която основно внася петрол, цените на бензина, керосина и дизела паднаха със 7% през изминалата седмица, което позволява на гражданите и компаниите да направят икономии от цените на горивата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар