вторник, 2 декември 2014 г.

Петролът на цена под $40 може да стане реалност, смятат експерти

Падането на цените на петрола, което се оказа най-значителното от финансовата криза през 2008 насам, може да се задълбочи. Експертите не изключват цената на петрола да достигне до под $40 за барел, а светът ще стане свидетел на повторението на тези събития, които преди 30 години доведоха Мексико до фалит и сложиха край на Съветския съюз.
Както пише Bloomberg, "при такива условия патролното избавление не може да осигури защитата на Русия от санкиите на ЕС и САЩ. Иран, спрямо която вече са въведени международни санкции, ще бъде принудена да ореже субсидиите, които по-рано поне частично защитаваха нарастващото население на страната от мерките на Запада. В списъка на тези, които ще понесат максимални загуби от по-нататъшното пропадане на цените на петрола, влиза Нигерия, която безуспешно се сражава с ислямските бунтовници, и Венецуела, чиято икономика е силно накърнена от неудачни политически решения".

Страните-производителки на петрол, които са разчели икономиките си при стойности на петрола около $100 за барел, не са успели да диверсифицират икономиките си, или са направили това твърде бавно. В случай на продължително запазване на ниските цени на петрола те, а след това и целият свят, ще преживеят политическа и социална катастрофа.
От началото на годината цената на петрола се понижи с повече от една трета, като по теория снижението може да продължи до тогава, докато пазарните котировки не станат по-ниски от себестойността на добива на съществуващите находища. Според специалисти производството при шелфоовите находища в САЩ може да издържи без загуба при $40 долара за барел, дори и по-малко. Формацията Баккен ще престане да бъде печаливша при $42 долара за барел. За бездефицитен бюджет на Кувейт, Катар и ОАЕ са достатъчни около $70 за барел, докато Иран има нужда от цена $136, Венецуела и Нигерия - около $120, а Русия - $101 за барел. Руският бюджет за 2015 г. е изчисляван на база $96 за барел.

С интерес ще следя ежеседмичните доклади за петролните запаси в САЩ. Мисля, че Белият дом ще преобърне рязко недалновидната си политика в момента, в който излезне индикация за намаляването на запасите, което е неизбежно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар