сряда, 3 декември 2014 г.

ОПЕК намали добива на петрол през ноември за сметка на Либия

ОПЕК намали добива на петрол с 340.000 барела за денонощие през ноември, тъй като Либия не успява да възстанови производството на фона на продължаващата в страната анархия.
Средноднелния добив на картела се сви до 30,3 милиона барела от 30,64 милиона през октомври, по данните на аналитици, източници от нефтените компании и ОПЕК и данните за тоарните дейности. Добивът в Либия се понижи с 150.000 барела в денонощие.
Саудитска Арабия на теория понижи добива с 50.000 барела за денонощие за сметка на намалялото търсене от страна на електростанциите в страната, въпреки че обемът на износа и нефтопреработката не се промени съществено.
На събранието на ОПЕК през изминалата седмица организацията запази ограничението за добив на ниво 30 млн. барела за денонощие, демонстрирайки готовност да отстоява дела си на световните пазари. Най-големият в ОПЕК производител и износител Саудитска Арабия ще преразгледа становището си за намаляване на добива, само ако всички останали страни от картела, включително и Русия, изявят такава готовност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар