вторник, 16 декември 2014 г.

Силна волатилност за рублата след рязкото увеличаване на лихвите от страна на Централната банка на Русия

Рублата поскъпна значително при откриването на търговската сесия във вторник след рязкото среднощно увеличение на лихвените проценти от стрене не Централната банка, но след това отново рязко поевтиня, тъй като фундаменталните и политически причини за слабостта на рублата и търсенето й остават непроменени. В първите минути на сесията доларът падна до 58,15, а еврото - до 72,45, докато предния ден и двете валути завършиха търговете на абсолютни максимуми, съответно 64,45 и 78,87.
Към 10.30 ч. московско време щатският долар вече се оценяваше на 61,34 рубли, което е с 4,8 процента по-ниско от предното затваряне.
Евро/рубла по същото време се търгуваше близо до 76,48, което е на 3% по-високо от предходното затваряне.
Бивалутната кошница се оценява на 68,39 рубли.
Днес през нощта Централната банка на Русия съобщи, че увеличава лихвения процент до 17 процента годишно от 10,5 процента, отговаряйки по този начин на рязкото пропадане на рублата.
Според мнение на експерти, запазването на котировките на петрола около $60 за барел едва ли ще позволи на двойката долар/рубла да се закрепи под нивото 58.
Текущите стойности на еталонните петролни сортове са $60,40 за барел Brent и $58,14 - за WTI.
От 27 ноември рублата нееднократно обновява абсолютните минимуми след решението на ОПЕК да не съкращава добива на петрол, което ускори низходящата динамика на петролните котировки.
Към неблагоприятната за рублата ситуация с поевтиняването на петрола на международните пазари, можем да добавим и силния дефицит на страната от валутна ликвидност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар