четвъртък, 18 декември 2014 г.

Курсът на долара спрямо кошницата от 6 основни валути пада

Курсът на долара спрямо кошницата от 6 основни валути падна след ръста от 1%, предизвикан от изявлението на ФЕД след ежемесечното заседание.
Индексът на долара се понижи с 0,18 процента до 88,975, а курсът на долара към йената падна с 0,17 процента до 118,44 йени.
В сряда Фед намекна, че може да увеличи лихвения процент през следващата година, променяки намерението си да го държи близо до нулата за "по-продължително време" с обещанието да прояви търпение преди приемането на решението за увеличаването на размера на заемите. На прес-конференцията след заседанието, председателят на ФЕД Джанет Йелън обясни, че Централната банка няма да повишава лихвите "поне две заседания", т.е. не по-рано от април 2015 г.
"Пазарите изпитаха известно облекчение, тъй като ФЕД действа по план, но не прекалено бързо, по отношение на лихвените проценти", - каза главният аналитик на Shinsei Bank Такако Масаи.
Много пазарни участници прогнозират бавен ръст на долара в течение на цялата следващата година, за сметка на ръста на американската икономика и разликата в лихвените проценти на най-големите централни банки. Ръстът на долара може да бъде ограничен от забавянето на инфлацията, породено от ниските цени на петрола. Дефлацията в САЩ през ноември възлезе на 0,3 процента, при очаквано понижение на потребителските цени с 0,1 процента.
Еврото поскъпна с 0,01 процента до $1,2342, лирата също малко се покачи от 15-месечното дъно от сряда $1,5539.

Няма коментари:

Публикуване на коментар