четвъртък, 25 декември 2014 г.

Цените на петрола продължават да падат, доларът се повишава

Цените на петрола продължават да падат на фона на повишаващия се до 8,5-годишни рекорди долар след публикуването на добрите икономически показатели на САЩ.
По време на сутрешната сесия вчера фючърсите на сорта Brent поевтиняха с $1,04 до $60,65 за барел, а фючърсите на WTI - с $0,93 до $56,19. Предният ден двата еталона поскъпнаха с повече от долар.
Индексът на долара към кошницата от шест основни валути е близък до максимаумите от април 2006 година, тъй като ръстът на БВП на САЩ през третото тримесечие съществено превиши прогнозните стойности, достигайки 11-годишен максимум.
Според експерти твърде рязкото намаляване на цените на петрола, на което сме свидетели понастоящем, няма да трае дълго. С времето загубите на световните пазари при цена на Brent по-ниска от $70 за барел ще принуди страните извън ОПЕК да спрат ръста на добива, а ръстът на световното потребление ще се възобнови.
Петролните запаси на САЩ се покачиха с 5,4 млн. барела до 386,5 млн. барели през изминалата седмица, по данните на Американския петролен институт, при прогнозно понижаване с 2,3 млн. барела.
При отсъствие на геополитически рискове и при непроменени нива на добив е напълно възможно текущите цени на петрола да се запазят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар