четвъртък, 4 декември 2014 г.

Йената на нов седемгодишен минимум спрямо долара

В четвъртък йената се спуска до нов седемгодишен минимум спрямо осезаемо силния долар, тъй като инвеститорите очакват резултатите от политическото заседание на Европейската централна банка, както и данните за заетостта в САЩ.
USD/JPYсе покачи с 0,12% до 119,94 след като в началото на сесията достигна максимума от 26 юли 2007 г. - 119,98.
Йената отново се оказа под натиска на продажбите след като японските медии съобщиха, че коалиционното правителство на премиера Сендзо Абе може да запази мнозинство в долната камара на парламента след изборите, насрочени за 14 декември.
По-рано през този месец Абе разпусна парламента в търсене на обновен мандат за своята икономическа политика, която изисква отслабване на йената. Решението беше взето след излизането на данните, които отбелязаха неочаквано свиване на икономиката на Япония в третото тримесечие.
Йената значително поевтиня от момента, в който в края на октомври Японската банка неочаквано разшири програмата си за стимулиране.
Йената намали стойността си и спрямо еврото, като двойката прибави 0,16% до 147,70.
Единната валута също се търгува при двугодишни минимуми спрямо долара на фона на повишените очаквания за приемане на допълнителни стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ.
EUR/USD падна до 1,2295, най-ниското ниво от 20 август 2012 г., като последният път се е търгувала на 1,2315.

Няма коментари:

Публикуване на коментар