вторник, 16 декември 2014 г.

Руската централна банка повиши основната лихва до 17% в борба с паниката на пазара

Руската централна банка отговори на съкрушителното пропадане на рублата с рязко покачване на основния лихвен процент с 6,5 процентни пункта да 17,0 годишна лихва и увеличи обема на предоставяната валутна ликвидност.
"Решението е обусловено от необходимостта да се ограничат съществено нарасналите в последно време девалвационни и инфлационни рискове", съобщи Централната банка през нощта срещу вторник.
Централната банка увеличи лимита на валутното репо* за срок от 28 дни до $5,0 долара от $1,5 млрд. и обеща да проведе търгове на годишното валутно репо на седмична основа.
"С цел усилване на ефективността на лихвената политика, кредитите, които са обезпечени с непазарни активи или чрез поръчителство, ще се предоставят с плаващ лихвен процент, за срок от 2 до 549, считано от 16.12.2014 г. Плаващият лихвен процент ще е обвързан с основната лихва на Централната банка на Русия, увеличена с 1,75 процентни пункта. По-рано издадените кредити за срок от 2 до 90 дни се предоставяха с фиксирана лихва", - съобщава Централната банка.

--------------------
* Репо - сделка за обратно изкупуване

Няма коментари:

Публикуване на коментар