вторник, 14 юли 2015 г.

Morgan Stanley: Китай може да повлече световната икономика към рецесия

Ръководителят на департамента за развиващите страни на Morgan Stanley (NYSE:MS) Investment Management Рушир Шарма смята, че Китай може да повлече световната икономика към рецесия.
По неговите прогнози, ако забавянето на темпа на ръста на БВП на Китай продължи още две години, ръстът на световната икономика ке спадне под 2%, което е равнозначно на световна рецесия.
За първи път за 50 години може да се разрази глобална икономическа криза, въпреки, че БВП на САЩ няма да намалее, отбелязва агенцията.
"Следващата световна рецесия ще дойде от Китай, - каза Р.Шарма. - В следващите две години Китай, по-скоро, ще бъде най-уязвимото място на световната икономика".
Въпреки, че темповете на ръст на китайската икономика са забавени, влиянието на страната, която застана на второ място по обем на БВП, се усили в последните години. През изминалата година Китай осигури 38% от ръста на световния БВП, докато през 2010 г. този показател беше едва 23%, свидетелстват данните на Morgan Stanley.
КНР заема второ място в света по внос на мед, алуминий и коприна и е основен търговски партньор на страни като Бразилия и ЮАР.
През изминалата седмица МВФ намали прогнозата си за ръст на глобалната икономика през 2015 г. до 3,3% от очакваните през април 3,5%, позовавайки се на влошаването на макропоказателите на САЩ. Същевременно МВФ запази прогнозата си за ръст на китайския БВП на предишното (минимално от 1990 г.) ниво от 6,8%. Въпреки това, фондът посочва по-нататъшни трудности при прехода н страната към нов модел на ръста, който поставя под заплаха възстановяването на световната икономика.


Няма коментари:

Публикуване на коментар