петък, 3 юли 2015 г.

Guardian: ЕС не иска компромис с правителството на Гърция

Германия и другите европейски държави не искат в действителност компромис с гръцкото правителство, се пише в статия на наблюдателя от Guardian Сеумас Милн.
"Те не просто искат гръцкото правителство да падне на колене. Те искат да сменят целия режим на страната. Не с военна сила, разбира се - тази операция е организирана от Берлин и Брюксел, а не от Вашингтон", - пише той.
"Всичко, което направиха през последните седмици по отношение на "Сириза", която беше избрана за да отмени режима на икономиите, е насочено, очевидно, за да се раздели и дискредитира правителството на Алексис Ципрас", - смята журналистът.
"Настоящ компромис не се предлага. Очевидно целта е да се унижи Ципрас и демократично избраното му правителство, като се прави подготовка за предсрочна замяна на правителството с по-сговорчиво", - отбелязва Милн.
Властите от ЕС настояват, че са загрижени за интересите на португалските и испански данъкоплатци, които също пострадаха от програмата за финансова помощ, отбелязва BBC.
От друга страна, по мнението на наблюдателя от вестника, в Брюксел не се боят от това, че испанските и португалските граждани, които се сблъскаха с мерките за строги икономии, ще застанат против отслабването на Гърция, а от това, че те също ще поискат спирането на режима на икономиите и отписване на част от дълга си.
"Затова Меркел и китайските глупачета от ЕЦБ искат Гърция да се предаде. Самонадеяните демократични правителства, които застават срещу икономиите, трябва да бъдат съкрушени: реалният риск от разпространяването на това се отнася не по-малко към политиката, отколкото към финансовата сфера", - заявява С. Милн.
"В крайна сметка това е система, в която неизбрани от никого организации могат да притискат демократично избрани правителства и така да променят не само политиката, но и правителството, което най-вероятно ще видим в Гърция" - предполага журналистът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар