четвъртък, 30 юли 2015 г.

Русия и Турция замразиха преговорите за строителството на "Турски поток"

Преговорите между Русия и Турция за строителството на газопровода "Турски поток" са временно спряни, като причината е отсъствие на ключого съглашение за предоставянето на Анкара на отстъпки за руски я газ, съобщава Reuters, цитирайки официални турски източници.
През февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз съобщи, че Анкара е получила отстъпка от 10,25 цента за обем от 28-30 млрд. кубически метра газ, доставян от Русия, но до този момент официален документ не е бил подписван.
Другата спънка е, че Русия настоява за строителство на 4 ръкава от газопровода с обща мощност 63 млрд. куб. метра на година, докато Анакара била съгласна да се строи само един от четирите ръкава, който е необходим на самата Турция.
През последните дни шевът на руското енергийно министерство Александър Новак заяви, че вижда риск от отлагане на сроковете за строителството на първия ръкав на "Турски поток", в случай, че се удължи процесът по подписване на съглашение между Русия и Турция.
Както се съобщаваше, подписването на междуправителствено съглашение по "Турски поток" се планираше за края на йни, но се задържа заради смяната на труското правителство.
Неотдавна руската страна предложи на Турция като начало да се подпише съглашение за строителството не на четирите, а само на първия ръкав на "Турски поток".



Няма коментари:

Публикуване на коментар