четвъртък, 2 юли 2015 г.

Гръцкият финансов министър обещава да подаде оставка, ако на референдума бъдат подкрепени кредиторите

Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис обеща в интервю в четвъртък пред Bloomberg TV да подаде оставка, ако на референдума в неделя сънародниците му кажат "да" в отговор на исканията на международните кредитори. Според думите му, обаче, той ще помогне на следващия финансов министър. Варуфакис очаква, че гражданите на Гърция ще отклонят условията, поставени от международните институции през миналия уикенд. Според министъра, той "няма право" да подписва каквото и да било съглашение, което не съдържа клаузи за реструктуриране на гръцкия национален дълг.
Социологически проучване, проведено от организацията GPO показва, че все повече жители на страната са готови да тръгнат против препоръките на правителството и да гласуват в неделя в подкрепа на условията на кредиторите. Готовност да гласуват "за" тези искания имат 47% спрямо 37% в началото на седмицата.
В отделно интервю пред австралийската радиостанция ABC Варуфакис заяви, че Гърция не може да се върне към печатането на драхми, тъй като в страната вече няма печатащи машини. Министърът поясни, че след влизането на Гърция в Еврозоната през 2000 г. властите са се избавили от печатащите машини, заради увереността, че в страната винаги ще бъде в оборот единната европейска валута.
В публикувания в четвъртък доклад на МВФ институцията посочва, че за възстановяване на гръцката икономика е необходима помощ от 50 млрд. евро, като частта от пакета помощи, които трябва да поемат европейските кредитори, е на стойност 36 млрд. евро.
По-рано през седмицата рейтинговите агенции Moody's Investors Service и Standard & Poor's понижиха кредитния рейтинг на страната, с перспектива за по-нататъшно снижение.




Няма коментари:

Публикуване на коментар