четвъртък, 16 юли 2015 г.

Парламентът на Гърция каза "да" на мерките за строги икономии

Парламентът на Гърция прие пакет мерки, необходими за одобрение от страна на кредиторите на програмата за финансова помощ. Повече от 30 членове на управляващата партия "Сириза" гласуваха "против", в това число и трима от членовете на кабинета, което може да означава загуба на парламентарно мнозинство за правителството. Премиерът Алексис Ципрас ще обяви днес промени в кабинета, съобщава The Wall Street Journal.
Предвид разкола в управляващата партия, се повдига въпросът доколко Ципрас ще успее да съхрани длъжността си, без да проведе извънредни парламентарни избори.
Дебатите в парламента продължиха 4 часа, като "за" предложения пакет от мерки гласуваха 229 от 300 депутата, 64 гласуваха "против".
След успешното гласуване в парламента се отваря път към приемането на решение от страна на европейските структури за отделяне на средства, необходими за възобновяване на работата на гръцките банки и погасяването на дълг към ЕЦБ от 3,5 млрд. евро на 20.07.
Както съобщава Bloomberg, ръководството на ЕЦБ ще проведе днес заседание, на което може да бъде взето решение за увеличаване на кредитирането на гръцките банки.
Междувременно политическото напрежение в Гърция расте. В сряда в Атина имаше масови стълкновения между демонстранти и полиция, като срещу около 10-12 хил. демонстранти беше използван сълзотворен газ. Протестиращите хвърляха срещу силите на реда бутилки със запалителна течност.



Няма коментари:

Публикуване на коментар